Return

Schetsontwerp WillemII Fabriek verrast jury

WII-Fabriek_lichtontwerp Dorette Sturm

Een mythe nieuw leven in blazen

Het lichtgevende Ei dat balanceert op de 8-hoekige toren van de WillemII fabriek verwijst naar het standbeeld van De Draak op het Stationsplein dat geografisch in hetzelfde gebied langs het spoor staat. Het verlevendigt de verbinding van de stad met zijn verleden door de mythe van De Draak nieuw leven in te blazen. 

De achthoekige toren met zijn kantelen -dat uitsteekt boven het dak van de Willem II- leent zich bij uitstek als drakennest. Door het hoge standpunt is het ei veilig en zijn de zichtlijnen gunstig. Vanuit hogere gebouwen in de omgeving, het spoor en vanaf de Verkadefabriek wordt het monumentale ei gespot. Het toont de ambitie van het kunstencluster om een visuele eye-catcher te zijn van ’s-Hertogenbosch.

Jury rapport

De jury is erg onder de indruk van de eigenzinnige poëtische visie van Sturm. De narratieve mythe van de draak is een schitterende vondst maar het zijn vooral ook de beelden bij het verhaal die overtuigen. Het ei zal snel een icoon zijn in de stad. Een enorme uitgesproken visie met lef en de potentie de WII Fabriek op de kaart te zetten in de stad maar ook ver daar buiten.